Mesta u neposrednoj blizini


Sva ova i mnoga druga mesta u zavisnosti od interesovanja možete obići uz našu podršku.

Manastir svetog Nikole na Banji

Porta manastira

Manastir Banja, zadužbina Nemanjića, za koji se ne zna tačno vreme nastaka, ali se zna da je nastao sigurno pre XII veka, jedan od najstarijih i najvažnijih srpskih manastira, ne samo u ovom delu Srbije nego uopšte.

Pročitaj više

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa

Zadužbine kralja Vladislava, drugog sina kralja Stefana Prvovenčanog i unuka Stefana Nemanje. Zidao ju je 1218-1219.god. u pitomoj dolini, pet kilometara uzvodno od ušća Mileševke i Lima. Živopisana je u trećoj deceniji 13. veka.

Kanjon Uvca

Kanjon Uvca

Izgradnjom Uvačkog jezera, pregrađen je kanjon reke Uvac, koji je nadaleko poznat po svojim meandrima, uklesanim u krečnjački masiv Pešterske visoravni, tako da predstavlja veličanstven prizor.

Pročitaj više

Izletište Ljeskovac

Izletište Ljeskovac

Nadomak Priboja nalazi se odmaralište Ljeskovac.
Odmaralište sa divnim pogledom na krajolik Priboja.

Slapovi Sopotnice

Sopotnica-vodopad-i-planina-Jadovnik-info-i-zanimljivosti.jpg

Spomenik prirode obuhvata izvorište površinskog toka reke Sopotnice sa više stalnih i povremenih karstnih vrela i izvora koji formiraju tokove. Ti tokovi se najpre spajaju, zatim granaju i formiraju seriju vodopada. Pored toka i vodopada veliku atrakciju predstavlaju stare i obnovljene vodenice.
INFOPlaninarsko društvo "Kamena gora"

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pasina dzamija

Džamiju je sagradio 1572. godine Ibrahim-paša, sin Skender-bega, Hercegovačkog subaše, kasnije paše i sandžakbega. Džamija je sagrađena za potrebe obavljanja verskih obreda vojne posade čiji je komandant bio Ibrahim-paša. Posada je obezbjeđivala most na Limu i putni pravac iz Prijepolja prema Taslidži - Pljevljima. Sagradili su je inžinjeri koji su gradili i održavali most na Limu.

Pročitaj više

Rodno mesto Mehmed Paše Sokolovića

Mehmed Sokolovic Rudo

Mehmed-paša Sokolović je rođen u selu Sokolovići, na desnoj obali Lima, nedaleko od Rudog. Graditelj je najvrednijih kulturno-istorijskih spomenika na našem prostoru kao što su Ćuprija na Drini u Višegradu, Most na Žepi, Arslanagića (Perovića) most u Trebinju, Kozja ćuprija kod Sarajeva i Vezirov most u Podgorici. U svom rodnom selu podigao je džamiju.Džamija je sagrađena 1557. godine.

Manstir Kumanica

Manastir Kumanica

Manastir i manastirski kompleks izuzetne lepote, nalazi se u selu Vrbnica u dolini reke Lim. Prvo pisano pominjanje manastira vezuje se za 1514. godinu. U ruševinama su sačuvani delovi ploča za koje se pouzdano tvrdi da potiču iz razdoblja od kraja 13. do sredine 15. veka

Pročitaj više

Manastir Uvac

Eko Lim Logo

Manastir Uvac je srednjovekovni manastir zadužbina Nemanjića, a sagrađen je u periodu 12. ili 13. veka. Posvećen je rođenju (roždestvu) Presvete Bogorodice, majke Božje. Porušen je 1691. godine. Pod ruševinama je proveo 300 godina. Obnovljen je 1998. godine i od tada ponovo ima bratstvo. Smešten je u kanjonu reke Uvac, 25 kilometara jugozapadno od Zlatibora 

Pročitaj više

Manastir Mažići

Manastir Mažići

Manastir Svetog Đorđa nalazi se blizu Priboja, u selu Mažići.Manastir je sazidan u drugoj polovini 12. veka. Smešten je u kotlini, nekoliko stotina metara od Podpećkog jezera, i okružen brdima visine preko 1000 metara. U starim zapisima se spominje pod imenom Orahovica.Danas se ovaj manastir nalazi pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od velikog značaja.

Pročitaj više
Powered by WebExpress