Državno prvenstvo Srbije u Raftingu
Evropski kup i Memorijal Aleksa Kojadinović 

April 12-14. 2019.

Proteklog vikenda po drugi put u Priboju na reci Lim je održano Državno, Univerzitetsko, Evro kup i Memorijalno rafting takmičenje „Aleksa Kojadinović“. 

Ovo je bilo jedno od masovnijih takmičenja u svetu raftinga gde su učešće uzele 32 ekipe, od toga 25 u muškoj i 7 u ženskoj konkurenciji. 

Najveći broj ekipa je došao iz Srbije (dvadeset četiri), što je izuzetno važno za popularizaciju i razvoj sportskog raftinga u našoj državi. Moramo se pohvaliti i učešćem ekipa iz drugih država. Bosnu i Hercegovinu su predstavljali Nektar Dajak klub iz Banja Luke, Sportsko rekreativni klub Bosna iz Zenice i RK Valine iz Rudog. 
Bila nam je čast ugostiti ove momke koji su na rafting sceni već dugi niz godina i beleže sjajne rezultate u svim takmičenjima. Bugarska je imala tri predstavnika, klub Atom po jednu ekipu i u muškoj i ženskoj konkurenciji i već svima poznate devojke iz Adventure net-a. 

Takmičenje se održalo po pokroviteljstvom Rafting asocijacije Srbije (RAS) i pravilima Međunarodne rafting federacije (IRF) u kategoriji R4 u tri discipline slalom, sprint i spust (u prvobitnom planu je bio i paraleni sprint ali zbog visokog vodostaja to nije bilo izvodljivo). 

Prvog dana takmičenja održale su se dve discipline slalom i sprint. 
Nakon dugotrajnog rada na infrastrukturi staze za održavanje slalom trke stekli su se uslovi za nesmatano odvijanje najuzbudljivije discipline.
S obzirom da je nivo Lima bio izuzetno visok samim tim je i ova disciplina dobila još veću težinu. Na stazi je bilo dvanaest kapija, tri crvene (uzvodne) i devet zelenih (nizvodne). U ovoj disciplini u muškoj konkurenciji prvo mesto je pripalo našim momcima koji su briljirali i prvu trku izvezli bez greške (Rafting klub Eko Lim Priboj). 
Drugo mesto je zauzela ekipa KES Vir Pančevo i treće mesto KKK Stalać.U ženskoj konkurenciji naše devojke (RK Eko Lim) su takođe uzele prvo mesto, drugo i treće mesto je pripalo devojkama iz bugarske Adventure net (II) i Atom (III). 

Nakon discipline slalom, usledila su dva sprinta gde su se vremena iz obe trke sabirala. Trka se vozila na istom delu reke gde je prethodno održan slalom u dužini od 150 metara.U muškoj konkurenciji u ovoj disciplini sličan poredak kao i u slalomu samo promena na trećoj poziciji. Rafting klub Eko Lim – prvi, KES Vir – drugi, Nektar Dajak klub – treći.U ženskoj konkurenciji u sprintu poredak se nije menjao u odnosu na slalom. Prvo mesto je pripalo našim devojkama, drugo mesto Adventure net i treće mesto Atom
Nakon prvog dana takmičenja naše postave u obe konkurencije su odnele maksimalan broj bodova po disciplinama (Slalom – 350 i 2xSprint – 200).


Drugog dana takmičenja održala se izuzetno zahtevna disciplina spust u dužini od 7 kilometara.U muškoj konkurenciji u ovoj disciplini naši momci su opet uspeli najbrže da izveslaju zadatu deonicu i osvoje prvo mesto. Iza njih je bila ekipa Nektar Dajak kluba, a treće mesto je odnela ekipa KES Vir.Devojke Adventure net-a su osvojile prvo mesto u spustu, dok su iza njih ostale naše devojke na drugom mestu i treće mesto je zauzela ekipa FSFV BG – KK Nikola Tesla Zemun

Ukupan plasman se odredio tako što su se timovi rangirali prema ukupnom broju bodova osvojenim u svim održanim disciplinama. 
 U muškoj konkurenciji prvo mesto u ukupnom plasmanu 
- Rafting klub Eko Lim Priboj (maksimalnih 900 bodova), 
-- drugo mesto KES Vir Pančevo (807) i 
--- treće mesto KKK Stalać (730). 


U ženskoj konkurenciji 
- prvo mesto u ukupnom plasmanu – Rafting klub Eko Lim Priboj (872), 
-- drugo mesto – Adventure net (856) i 
--- treće mesto –Atom (760). 


 Sastav muške ekipe rafting kluba Eko Lim:- Uroš Puzović- Aleksa Novaković - Nemanja Puzović- Vukašin Peruničić 
 Sastav ženske ekipe rafting kluba Eko Lim:- Željka Šalipur- Gordana Golubović- Sandra Đurović- Tanja Reković- Jelena Spajić 


Ovom prilikom želimo da se zahvalimo svim ljudima, organizacijama, ekipama koji su omogućili da ovo takmičenje bude dostojanstveno i po pitanju organizacije na veoma visokom nivou. S obzirom da je ovo drugo takmičenje u našoj režiji, mi smo prezadovoljni i težićemo da svako naredno podižemo na viši nivo. 

 Hvala svima još jednom, sportski pozdrav! 


Fotografije sa takmičenja

Video - slalom

Rezultati (pdf)
Powered by WebExpress